Причини провисання дверного полотна і методи усунення проблеми

Провисання полотна – найпоширеніша проблема експлуатації дверної конструкції. На неї вказує кілька ознак. По-перше, з'являється характерний скрип, оскільки стулка в процесі відкриття/закриття буде тертися об поріг. По-друге, починає заклинювати механізм замка. По-третє, утворюються щілини між коробкою і полотном, через які в приміщення проникає холодне повітря. Двері стає все складніше закривати і відкривати, в будинку з'являється протяг. Як уникнути такого явища? Чому двері провисають? Давайте розбиратися.

Причини провисання дверного полотна

Від появи цієї проблеми не застрахований ніхто. Китайські двері, встановлені з порушенням правил, провисають вже через кілька місяців. Якісні фірмові конструкції «вірою і правдою» працюють понад десять років, а проблеми з ними з'являються дуже рідко. І це факт, який важко заперечити.

Чому провисають вхідні двері? Причин такого явища може бути кілька: від неправильного монтажу до зносу конструктивних елементів. Рідше полотно провисає через усадки будинку. Особливо дана проблема актуальна для нових будівель.

Тому, вибираючи вхідні двері в будинок, важливо звернути увагу на їх вагу та комплектацію. Сталева конструкція, посилена ребрами жорсткості, має чималу масу – від 66 кг (економічний варіант) до 132 кг (двостулкова модель). Відповідно, вона повинна бути оснащена зносостійкими петлями, які розраховані на інтенсивний режим експлуатації і здатні витримати високі навантаження.

Для компанії ABWEHR в пріоритеті – якість і безпека дверей. Тому для їх комплектації використовуються високоміцні петлі, що мають особливу конструкцію. Переваги фурнітурного елемента – наявність сталевої кульки всередині. В процесі роботи петлі тертя ковзання замінюється тертям кочення. Фурнітурні елементи з кулькою всередині здатні прослужити набагато довше звичайних, при цьому забезпечують легке відкривання стулки і виключають її провисання. Їх експлуатаційний ресурс – 250 тис. циклів відкривання/закривань, а це практично довічна гарантія на петлі. Тобто зноситися або деформуватися з часом вони не можуть, а значить, така проблема, як провисання полотна, не характерна для дверей ABWEHR.

Другий важливий момент – фурнітурні елементи повинні бути розраховані на відповідне масі двері навантаження. Деякі виробники економлять на цьому і, відповідно, оснащують полотно 2 петлями. Компанія ABWEHR враховує даний момент, і, якщо конструкція важка, менеджери рекомендують встановити додатковий фурнітурний елемент. Відповідно, двері ABWEHR можуть оснащуватися 2, 3 або 4 петлями (в залежності від сегмента і комплектації).

Третій важливий момент – установка конструкції відповідно до вимог чинних стандартів якості, з урахуванням геометрії дверного отвору. При цьому важливо використовувати міцні кріплення, а роботу довіряти тільки професіоналам. Якщо застосовувалися неякісні шурупи, то під вагою двері з часом вони почнуть виходити зі своїх місць. Тому, якщо двері просіли, насамперед необхідно перевірити, наскільки міцне у них кріплення.

Як вирішити проблему

Що робити, якщо вхідні двері провисають? Коли конструкція оснащена ексцентриком, проблему можна усунути досить швидко. Він встановлюється в торці дверей. Ексцентрик регулює щільність прилягання полотна до короба. Його основне завдання – забезпечення надійної герметичності дверної конструкції. Це гарантує легке і комфортне закривання стулки.

У конструкції вхідних дверей ABWEHR стандарт-, еліт- і преміум-сегментів передбачено обов'язкову наявність ексцентрика. Він має різну товщину стінки (десь тонше, а десь товщу), і завдяки цьому можна регулювати притиск полотна до коробки. Для цього знадобляться хрестоподібна викрутка і 2–3 хвилини вільного часу.

Якщо з зовнішнього боку дверей виставлена товста стінка регулятора притвору, то потрібно докласти більше зусиль, щоб зачинити їх. Якщо при такому положенні виникають складнощі з закриванням полотен, то необхідно зробити, щоб стінка ексцентрика була тоншою. Для цього потрібно послабити стяжний гвинт і провести регулювання. Двері з хорошою герметичністю захищають житло від протягів, не пропускають сторонні шуми і неприємні запахи.

Якщо ексцентрика немає, щоб усунути таку проблему, як провисання полотна, доведеться докласти чимало зусиль. Фахівці радять:

  • зміцнити петлі, якщо вони «розбовталися». Коли фурнітурні елементи не мають підшипників, варто їх встановити. Якщо ж петлі зносилися, то вони не підлягають ремонту. Їх потрібно міняти;
  • поміняти шурупи, якщо кріплення ослабли. У гнізда, які збільшилися, вставляють невеликі клини. Після цього вкручують нові шурупи. Краще, якщо вони будуть довгими;
  • поміняти гумовий ущільнювач. Згодом останній може втратити свої експлуатаційні властивості, наприклад, усохнути.

Якщо все це не допомагає, варто звернутися до фахівців. Крім того, не рекомендується проводити ремонтні роботи з вхідними дверима, що просіли, коли гарантія на них ще не закінчилася. Якщо проблема серйозна, наприклад, деформувалися або зносилися петлі раніше зазначеного терміну, значить, виробник повинен провести заміну конструкції. Коли змінилася геометрія дверного отвору, що зазвичай буває в новобудовах, власнику будинку нічого не залишиться, крім як замовити за свій рахунок перевстановлення полотна.

Краще попередити проблему, ніж потім ремонтувати двері

Недотримання правил експлуатації часто стає основною причиною провисання конструкції. Не варто вішати на ручку важкі сумки, залишати на довгий час двері у відкритому положенні або дозволяти протягу бити полотно об коробку. Адже все це рано чи пізно призведе до виникнення проблем з відкриванням/закриванням. Своєчасний догляд за конструкцією (огляд механізмів, чистка та змащування петель) – запорука надійної і тривалої експлуатації вхідних дверей.