Утеплення металевих дверей

Як утеплити металеві двері і які матеріали для цього використовують

Здатність підтримувати комфортний температурний режим в приміщенні, захист будинку від тепловтрат і протягів – це важливі характеристики металевих вхідних дверей. Для цього конструкція повинна добре протистояти холоду і дії вологи, адже сталь має підвищену теплопровідність. Коли на вулиці/в під'їзді знижується температура повітря, через різницю t всередині приміщення на металевій поверхні утворюються краплі конденсату. Це призводить до корозії стальної конструкції і появи запаху плісняви в оселі. Якісне утеплення вхідних дверей дозволяє підвищити енергоефективність будинку і мінімізувати витрати на його опалення.

Які матеріали підходять для теплоізоляції сталевих конструкцій

Утеплення залізних вхідних дверей в приватному будинку і в квартирі відрізняється рядом особливостей. Тому для їх теплоізоляції застосовуються різні матеріали. Сталева конструкція без обшивки нещільно прилягає до короба, оскільки, згідно з галузевими стандартами, необхідно залишати зазор 5 мм. Холодні повітряні потоки через таку щілину запросто проникають в житло.

Вхідні двері в будинок утеплюють як зсередини, так і ззовні. Для поліпшення рівня теплоізоляції металоконструкції використовуються різні матеріали: пінопласт, полістирол (піноплекс), мінвата і інші. Розглянемо більш докладно їх переваги та недоліки.

Волокнисті матеріали – м'які утеплювачі

Кращий варіант – мінеральна вата. Переваги матеріалу:

  • відмінні тепло- і звукоізоляційні характеристики;
  • стійкість до дії вогню;
  • екологічна безпека;
  • здатність відновлювати свої початкові параметри після стиснення;
  • простота використання. Мінвата випускається в рулонах і листах;
  • незначна вага;
  • доступна вартість.

Єдиний мінус мінеральної плити – низька гігроскопічність. Якщо матеріал набере вологи, він зменшиться в обсязі і знизяться його теплоізоляційні властивості. Таке трапляється, коли йде різкий перепад температур: при появі конденсату, коли в приміщенні дуже тепло, а зовні холодно.

Пінопластові і полістиролові плити – жорсткі утеплювачі

Особливість матеріалу – пухирчаста структура. Внутрішні порожнини пінопласту заповнені повітрям, пінополістиролу – азотом. Переваги цих матеріалів:

  • не збиваються і не осідають;
  • добре тримають форму протягом тривалого терміну експлуатації;
  • підходять для утеплення всіх типів конструкцій: і квартирних варіантів, і вхідних дверей в приватний будинок, котедж, таунхаус, дуплекс або на дачу;
  • мають невелику вагу, за рахунок чого не збільшується загальна маса дверної конструкції і не підвищується навантаження на петлі;
  • мають низьку гігроскопічність, тому не потребують застосування додаткових гідроізоляційних матеріалів.

Вартість полістиролової плити вище, ніж пінопласту, оскільки вона володіє поліпшеними експлуатаційними характеристиками: вогне-, волого-і зносостійкістю, несхильністю до деформації при зволоженні. Матеріал надійно захищає металоконструкцію від появи так званих містків холоду. Саме останні виступають основною причиною запотівання і промерзання полотна.

Пінополіуретан – «надувний» утеплювач

Монтажною піною заповнюють всі щілини, в тому числі і важкодоступні ділянки. Напилювати матеріал можна за допомогою спеціального пістолета або розпилювача. Переваги матеріалу:

  • високі теплоізоляційні властивості;
  • низька гігроскопічність;
  • невелика вага;
  • стійкість до перепадів температурного режиму (матеріал відмінно тримає форму).

Головний недолік – висока ціна і особлива технологія застосування.

Фольгоізол (пінофол) – додатковий утеплювач

Цей матеріал відрізняється двох- або тришаровою структурою. Алюмінієва фольга відбиває до 95% тепла назад в будинок, а спінений поліетилен характеризується хорошими водовідштовхувальними властивостями і низькою теплопровідністю. Фольгоізол використовується як додатковий шар при теплоізоляції вхідний конструкції пінопластовою, полістироловою або мінеральною плитою.

Крім того, матеріал застосовується для усунення щілин навколо коробу.

Як утеплюють двері premium-класу

Кожен житель приватного будинку задає собі одне і те ж запитання: як же все-таки вибрати вхідну конструкцію, яка буде надійно захищати будівлю від тепловтрат? Для котеджу, таунхауса, дачі головна умова -– наявність холодного тамбуру. Багато виробників стикаються з цією проблемою, але вони намагаються її маскувати як завгодно, використовуючи різні «хитрі» рішення. Деякі поступають так – просто роблять навколо коробу добір з МДФ. Але це ніяк не вирішує проблему –  волога так само пробирається в будинок, короб промерзає. На стінках конструкції з'являється конденсат, який вбирають МДФ-накладки і з часом деформуються.

Компанія ABWEHR діє по-іншому і застосовує комплексний підхід для вирішення цієї проблеми. Для утеплення дверної конструкції використовуються чотири типи утеплювачів:

  • мінеральна вата щільністю 100 кг/м3 - ключовий матеріал для теплоізоляції полотна і коробу;
  • фольгоізол – допоміжний захист;
  • коркове дерево – додаткова теплоізоляція для запобігання промерзання полотна;
  • пінополіуретан – для заповнення всіх щілин.

Компанія ABWEHR застосовує інноваційну технологію терморозриву коробу. Вона забезпечується тим, що короб складається з двох частин. Між ними проходить терморозрив з коркового дерева товщиною 3 мм. Болти відокремлені від коробу поліамідними шайбами, що не дозволяє їм передавати тепло від однієї його частини до іншої. Короб і саме полотно утеплюють по периметру мінеральною ватою сотої щільності.

Крім того, в конструкції дверей ABWEHR передбачений ще один ізоляційний шар, виконаний з фольгоізолу. Він відбиває все тепло, що йде з дому назовні, назад в приміщення. Перед внутрішньою МДФ-накладкою встановлений суцільний шар пробки товщиною 3 мм. Вона дозволяє повністю захистити будинок від промерзання і запобігти появі конденсату з внутрішньої сторони полотна. Суцільний шар пробки перед внутрішньою МДФ-накладкою поєднується з терморозривом в коробі. Картон має дуже низький коефіцієнт теплопровідності, що не дозволяє конструкції промерзати.

Вхідні двері, в якій реалізована технологія терморозриву і використаний як утеплювач комплект «Зима», можуть встановлюватися як в приватному будинку, так і в котеджі і на дачі, де не передбачена наявність холодного тамбуру. Вони будуть стояти відразу ж при виході з теплого приміщення на вулицю – полотно не буде обмерзати і збирати конденсат на своїй поверхні, повністю захистить будинок від тепловтрат.

Як самостійно утеплити дверне полотно

Алгоритм робіт досить простий і включає наступні дії:

  1. Підготовка полотна до утеплення. Для цього необхідно зняти замки, вічко, ручку.
  2. Установка каркасу для фіксації теплоізоляційної плити. По периметру полотна за допомогою саморізів необхідно закріпити сухий брусок. Поперек поверхні встановлюють кілька рейок. При цьому важливо не пошкодити металевий лист – каркас кріпиться на виступаючі елементи.
  3. Підготовка теплоізоляційного матеріалу. Необхідно відміряти і вирізати потрібної довжини і ширини плити, щоб вони лягли з мінімальним зазором між брусками.
  4. Фіксація теплоізоляційного матеріалу. Поверхня залізних дверей обробляється клеєм (смугами або суцільно). Потім встановлюється утеплювач.

Завершальний етап – облицювання дверного полотна для поліпшення його естетичної привабливості. До цих робіт приступають після повного висихання клею. Як облицювальний матеріал можна використовувати шкірозамінник, МДФ-накладки.

 

Щоб поліпшити теплоізоляційні властивості металоконструкції, по периметру короба приклеюють ущільнювач. Це може бути гумовий шнур або полімерна стрічка. І перший, і другий варіант відрізняється високою міцністю, зносо- і вологостійкістю. Установка ущільнювача забезпечує кращий притиск полотна до коробки і надійний захист будинку від тепловтрат, протягів, сторонніх шумів і неприємних запахів з загального коридору, тому що закриваються всі наявні дрібні зазори.