Що робити, якщо тягне через вхідні двері

Якщо в будинку виникає протяг, слід обов'язково оглянути вхідну зону. Можливо, всох ущільнювач, зносилися петлі, порушилася герметичність дверей або десь з'явилася щілина, через яку з дому виходить тепло, а влітку затягуються спекотне вуличне повітря і неприємні аромати з під'їзду. Відкладати вирішення цієї проблеми не слід. Через протяги, як правило, виникають серйозні проблеми зі здоров'ям. Їх небезпека полягає не в холодному струмені повітря, а в тривалому контрасті температур.

Результати протягу – часті застуди і міозити (коли шия не повертається), радикуліт, отит, ангіна, міжреберна невралгія, ларингіт та інші захворювання. Якщо «нешкідливий вітерець» виникає в квартирі, діяти потрібно рішуче. Перший крок – визначення проблеми. Іншими словами, потрібно встановити, чому тягне з вхідних дверей. Другий крок – ефективне усунення проблеми.

Чому виникає протяг через вхідні двері

Причин появи легкого вітерця в будинку може бути декілька:

  1.     Зношені конструктивні елементи вхідних дверей. Згодом ущільнювач деформується і втрачає свої експлуатаційні властивості, петлі стираються, внаслідок чого полотно провисає. Як утеплити вхідні двері? У першому випадку вирішити проблему можна досить швидко. Необхідно по периметру короба і стулки встановити новий ущільнювач. Для цієї мети підійдуть гумка, що сама клеїться, або поліетиленовий шнур і спеціальний клей. У другому випадку, коли зносилися петлі, відремонтувати їх не вийде. У цій ситуації необхідно викликати майстра.
  2.     Неправильний монтаж двері. Установка конструкції повинна здійснюватися відповідно до вимог чинних стандартів якості і з урахуванням геометрії дверного отвору. При цьому важливо використовувати міцні кріплення, а роботу довіряти тільки професіоналам. Якщо при установці конструкції монтажники заощадили на піні і нанесли її в недостатній кількості, вже скоро в будинку з'явиться легкий вітерець, який проникає в приміщення через щілини, що між дверною коробкою і стіною. Дана проблема теж усувається швидко. Все, що необхідно, – це ретельно закласти щілини між дверною коробкою і отвором монтажною піною.
  3.     Порушення геометрії дверної конструкції. Ця проблема виникає через усадки будинку. Особливо вона актуальна для новобудов. Що робити, якщо тягне від дверей? Проблему можна вирішити тільки одним способом – необхідно викликати бригаду монтажників для переустановлення вхідної конструкції.
  4.     Установка дешевих китайських дверей. Зазвичай в конструкції такого виробу не передбачена наявність ущільнювача. Крім того, холодне повітря в квартиру може проникати і через ключевину дешевого замку. Рішення проблеми: краще поміняти двері, ніж ризикувати здоров'ям.
  5.     Стара вхідна конструкція. Якщо двері виконані з дерева, з часом під впливом низьких температур вона деформується, зсихається, утворюючи щілини. Вирішення цієї проблеми тільки одне – потрібно замовити нову сучасну сталеву конструкцію.

Як визначити, що герметичність вхідних дверей порушена? Досить просто: для цього необхідно піднести запалений сірник до закритої стулки і провести уздовж її стиків. На порушення герметичності буде вказувати той факт, що вогонь тремтить.

Які двері захистять від протягу

Відповідь досить проста – якісні! Конструкція повинна бути виготовлена відповідно до вимог чинних стандартів безпеки. Вхідні двері в будинок від ABWEHR на всі 100% відповідають встановленим нормам. Конструкція надійно захищає житло від тепловтрат, сторонніх звуків, неприємних ароматів з під'їзду і, головне, від протягів.

Ключові переваги вхідних дверей ABWEHR:

  1.     Подвійний контур ущільнення. Це дозволяє забезпечити максимальну герметизацію дверної конструкції і, відповідно, знизити ризик виникнення протягу в будинку до мінімуму. Один контур ущільнення передбачений по периметру коробки, другий – полотна. Для його виготовлення використовується якісний матеріал підвищеної міцності, стійкий до деформації, розтріскування, зсихання. Крім того, ущільнювач дозволяє м'якіше закривати двері.
  2.     Наявність чверті. Вона ховає монтажні зазори і відповідну планку від замка, яка виглядає не зовсім естетично. У дешевих китайських дверях немає чверті. Відповідно, між полотном і коробкою утворюється невелика щілина, через яку в будинок проникає холодне повітря. Чверть за своїм виглядом нагадує невелику планку, що має незначну товщину. Вона своєю конструкцією трохи заходить на коробку. Завдяки цій особливості двері з чвертю ABWEHR характеризуються винятковими теплоізоляційними властивостями.
  3.     Наявність цільного сталевого листа в основі полотна. Його товщина – 1,5 мм. Він забезпечує повну герметичність полотна. Для підвищення міцності каркас посилений трьома ребрами жорсткості. Як утеплювач використовується мінеральна вата сотої щільності.
  4.     Наявність сталевого порога. Завдяки цьому конструктивному елементу забезпечується найкраща герметизація вхідних дверей. Наявність порога – додатковий захист від протягів і пилу.
  5.     Надійна замкова система китайського, турецького або італійського виробництва. Верхній механізм – сувальдний (сейфовий тип), нижній – циліндровий. Наявність броненакладки – додатковий захист не тільки від несанкціонованого розкриття, а й від протягів. Вона не пропускає холодне повітря через замкову щілину.

Додатковий плюс вхідних дверей ABWEHR – це 5-річна гарантія від виробника.

Підіб'ємо підсумки

Якщо в будинку відчувається легкий вітерець, а на дверях став утворюватися конденсат, значить, порушена герметичність. Якщо усунути проблему за допомогою заміни зношених елементів полотна не виходить, краще замовити нову конструкцію. Таке рішення дозволить уникнути проблем зі здоров'ям через виникнення протягу в приміщенні, а також виключити тепловтрати і забезпечити надійну звукоізоляцію будинку.