Як вибрати сторону відкривання вхідних дверей, чому це важливо зробити правильно

Сторона відкриття вхідних дверей – один з основних критеріїв вибору конструкції. Остання може відчинятися назовні або всередину приміщення, бути право- або лівобічною. Як визначити тип конструкції? Сторона відкриття вхідних дверей, що відчиняються на сходовий майданчик або на вулицю, визначається зовні петлями.

Якщо останні розміщуються зліва, а ручка – справа, то це ліва модель. Інший варіант – петлі розташовані праворуч. Ручка передбачена зліва. Така комбінація вказує, що це двері з правостороннім відкриттям. Для конструкції, яка розчиняється всередину приміщення, діють такі ж правила. Але сторона відкривання визначається при знаходженні користувача всередині приміщення.

Відповідно до букви закону

Ще кілька десятків років тому потрібно було встановлювати вхідні дверні конструкції, які розчиняються всередину квартири. Пов'язано це було з нормами пожежної безпеки, а також з тим, що в багатьох багатоквартирних будинках були невеликі сходові майданчики.

Сьогодні в Україні також не існує документів, які б забороняли установку вхідних дверей з відкриванням у квартиру. При цьому полотно може бути виготовлене як на праву, так і на ліву сторону. Основні вимоги, що пред'являються до якості металоконструкції і способу її відкривання, представлені в нормативному документі ДСТУ БВ. 2.6.11-97 «Двері підвищеної міцності».

Чи має право власник нерухомості змінити сторону відкривання конструкції без узгодження з відповідними інстанціями? Так. Коли виникає така необхідність? Зазвичай в новобудовах. Адже, як правило, всі забудовники встановлюють двері з правостороннім відкриттям.

Якщо такий тип вхідної конструкції не влаштовує господарів квартири, то його можна змінити. Причому, відповідно до нормативних актів, погоджувати подібні дії з відповідними інстанціями нема потреби. Інша справа, якщо господарі квартири вирішують перенести хоча б на кілька сантиметрів дверний проріз. У цьому випадку такі дії розцінюються як перепланування об'єкта. І це вже необхідно погоджувати з усіма органами – від пожежної інспекції до власників сусідніх квартир.

Який варіант краще та безпечніше

Отже, вирішуючи питання, як вибрати вхідні двері, сторона їх відкривання повинна бути одним з вирішальних факторів. Адже від цього залежать комфорт при використанні конструкції і безпека всіх членів сім'ї.

Оптимальний варіант – вхідні двері в будинок, які відчиняються на вулицю або сходовий майданчик. Таке конструктивне рішення має ряд переваг:

  1.     Пожежна безпека. Конструкцію, яка відчиняється назовні, простіше вибити. Відповідно, ніяких перешкод для евакуації людей з приміщення в разі пожежі не виникне. При цьому важливо звертати увагу не тільки на сторону відкривання полотна, а й на матеріали, які використовуються для його виробництва. Металеві двері ABWEHR характеризуються підвищеним рівнем пожежної безпеки. В основі каркаса – сталевий лист товщиною 1,5 мм, три ребра жорсткості та якісний утеплювач. Вогнестійкість конструкції – 30 хвилин.
  2.     Більше вільного простору. Якщо передпокій невеликий, то установка дверей з відкриттям на сходовий майданчик – найраціональніше рішення. Саме вони в такій ситуації вважаються більш практичними, оскільки не «з'їдають» вільний простір в коридорі.
  3.     Зручність експлуатації. Щоб відкрити двері, які відчиняються всередину приміщення, доводиться робити кілька кроків назад. Потім потрібно трохи проходити вперед, потім обертатися і тягнути полотно за собою. Щоб виконати ці дії, людині знадобиться більше часу, ніж коли просто доведеться відкрити двері на вулицю.
  4.     Практичність. Якщо двері відкриваються назовні, при необхідності можна запросто встановити додаткове полотно. Хоча, з іншого боку, навіщо це робити, якщо поставити конструкцію від ABWEHR? Вхідні двері надійно захищають будинок від тепловтрат, протягів, неприємних запахів з під'їзду, а також забезпечують кращий рівень звукоізоляції.
  5.     Підвищена зламостійкість. Двері, що відкриваються назовні, практично неможливо вибити з вулиці.

Двері мають чверть, яка ховає відповідну планку від замка. Полотно оснащене механізмами двох типів (сейфовий і циліндровий), з товстими ригелями (16–18 мм) виробництва Китаю, Туреччини чи Італії. Замки неможливо розкрити за допомогою молотка, викрутки, брухту та іншого інструменту. Нижній механізм додатково захищений спеціальною броненакладкою. Дефендер не дозволяє грабіжникам висвердлити або вибити замкову серцевину. Ще один плюс виробів від ABWEHR – наявність антизрізових ригелів, які не дають можливості зловмиснику дістати полотно з коробки, попередньо зрізавши петлі.

Вибираючи тип відкривання вхідних дверей, потрібно розуміти, що полотно, яке відчиняється назовні, не повинно заважати сусідам виходити з їх квартир. Нерідко буває така ситуація, коли дві житлоплощі розміщені на розі. Один сусід встановлює праві двері, а другий –­ ліві. Що виходить в результаті? При одночасному відкриванні стулки будуть блокувати одна одну. Правильне рішення цієї проблеми – обидві конструкції повинні відчинятися або в праву, або в ліву сторону.