Зломостійкість вхідних дверей

Що таке клас зломостійкості вхідних дверей і які елементи забезпечують високі охоронні властивості конструкції

Здатність вхідних дверей протистояти злому характеризує їх надійність. Така сталева конструкція забезпечує захист будинку від несанкціонованого проникнення, тому відрізняється від звичайної моделі за низкою технічних параметрів. Зломостійкість дверей визначає їх здатність протистояти застосуванню фізичної сили й інструмента (лома, викрутки, болгарки та ін.).

Професіонали-грабіжники не стануть працювати над конструкцією, злом якої буде займати від десяти хвилин, особливо якщо для злочину доведеться пошуміти. Вони зазвичай працюють швидко та в тиші. До того ж якісна конструкція характеризується також покращеним зовнішнім оформленням, стійка до впливу агресивних речовин і використанню різального інструменту.

Як визначається рівень охоронних властивостей вхідних дверей

 Існує кілька класів стійкості до злому сталевих конструкцій:

  • Це найнижчий клас зломостійкості вхідних дверей. Конструкція зазвичай оснащується простими замками, які рекомендовано використовувати на міжкімнатних моделях і в технічних приміщеннях;
  • Вхідні двері цього класу можна вибити плечем або вирвати за ручку, тобто вони зможуть забезпечувати захист приміщення від несанкціонованого проникнення протягом 5 хвилин. Якщо бюджет обмежений, звичайно ж, можна замовити таку металеву конструкцію, але бажано використовувати її в тандемі з сигналізацією;
  • Вхідні двері в будинок цього класу можна зламати тільки за допомогою спеціального інструменту – молотка, лому, кувалди, сокири, зубила. У більшості випадків це квартирний варіант. Для облаштування вхідного отвору у приватному будинку, котеджі, таунхаусі, дуплексі або на дачі двері цього класу не підходять;
  • Зломостійкість цих вхідних дверей – 30 хвилин. Вага конструкції невелика, завдяки чому не виникає проблем у процесі експлуатації. Такі двері – це оптимальне поєднання охоронних властивостей, технічних характеристик, естетичних якостей і вартості;
  • До цього класу належать вхідні конструкції сейфового типу. Це надійні важкі броньовані двері, їх неможливо віджати ломиком з боку петель або замків, розкрити за допомогою електроінструмент на кшталт болгарки.

Якому варіанту віддати перевагу, вибираючи сталеву конструкцію для приватного будинку? Що краще – клас 4 або 5? Вибір слід робити, з огляду на умови експлуатації та фінансові можливості, з урахуванням додаткових параметрів. До останніх фахівці відносять: місце установки (будинок або квартира), район проживання, наявність у під'їзді або котеджному селищі системи відеоспостереження, монтаж сигналізації та ін. При цьому потрібно пам'ятати, що якщо встановити двері 0, I або II класу у квартирі, то оселя не буде надійно захищена навіть за умови використання додаткових охоронних засобів. Ідеться про сигналізацію та систему відеоспостереження. Ці пристрої рано чи пізно дають збій, і, відповідно, житло залишається без надійного захисту та стає доступним зловмисникам. Том, вибираючи двері, важливо враховувати певний запас міцності.

Від яких параметрів залежить зломостійкість конструкції

Двері повинні відчинятися назовні, що робить неможливим їх розкриття методом віджиму. Рівень безпеки конструкції визначається за ступенем надійності замкової системи. Важливо, щоб полотно оснащувалося механізмами двох типів з товстими ригелями (16-18 мм), які неможливо розкрити за допомогою молотка, лому й іншого інструменту. Верхній замок – це механізм сувальдного (сейфового) типу. Його перевага – наявність ключа-«метелика», який має велику кількість комбінацій «на підбір». Нижній замок – механізм циліндрового типу, захищений спеціальною броньованою накладкою. Саме дефендер не дозволяє зловмисникові висвердлити або вибити замкову серцевину. Якщо остання захищена недостатньо, то ригелі буде нескладно відвести, наприклад за допомогою викрутки.

Крім замків, охоронні властивості вхідних дверей визначає наявність й інших елементів конструкції, таких як антивандальні механізми на петлі. Антизрізні ригелі надійно утримують полотно в коробі, навіть якщо зловмисник пошкодить фурнітурні елементи.

Вхідні двері ABWEHR – 100%-на безпека вашого будинку. Виробник випускає конструкції III й IV класів зломостійкості, які дозволяють надійно захистити житло від несанкціонованого проникнення. Двері ABWEHR комплектуються:

  • надійними замками двох типів китайського (Apecs, Avers), турецького (Kale) або італійського (Securemme, Mottura) виробництва. Вхідні двері IV класу зломостійкості мають ще й додаткову точку замикання – верхній девіатор Securemme. Механізм дозволяє фіксувати полотно в отворі як «краб». Це спеціальний пристрій з декількома ригелями, що приводиться в дію завдяки замку через ригельні тяги;
  • зносостійкими петлями, протизнімними штирями, порогом.

В основі дверей ABWEHR – сталевий лист товщиною 1,5 мм. Полотно має чверть, завдяки чому будинок надійно захищений від протягів, тепловтрат і сторонніх звуків. Найголовніше – чверть ховає відповідну планку від замка, що є ще одним бар'єром для зловмисника, який бажає зламати механізм. Конструкція посилена трьома ребрами жорсткості. Це забезпечує її високу міцність і надійність, а також виключає спроби віджиму дверей з боку замків і петель.

Ще один плюс продукції ABWEHR – відповідність стандартам («УкрСЕПРО», ІСО:9001, CE) і наявність 5-річної гарантії від виробника.