Вхідні металеві двері: стандартні та нестандартні розміри

«Стандарт» vs «нестандарт», або Чому важливий розмір металевих дверей

Вхідні двері до приватного будинку вибираються з урахуванням цілої низки критеріїв: класу зломостійкості, рівня тепло- та звукоізоляції, дизайну (стиль, колірне рішення, малюнок, наявність додаткових декоративних елементів). Від цих технічних характеристик, безумовно, залежать експлуатаційні властивості конструкції: довговічність, практичність, безпека, естетична привабливість. Однак найважливіший критерій вибору – розмір вхідних дверей. Саме цей параметр безпосередньо впливає не тільки на ціну металоконструкції, а й на вартість монтажних робіт.

Відповідність стандартам

Стандартні вхідні двері в будинок забезпечують комфорт при використанні входу. У їх монтажі не виникає жодних труднощів. Як підприємствам вдається знизити вартість сталевої конструкції? Це забезпечується шляхом застосування типових технологічних процесів, деталей і комплектувальників. Щодо установки конструкції, то вона передбачає використання стандартних отворів. Монтажні роботи виконуються досить швидко.

Інша справа – широкий і високий дверний отвір. Він змушує власника будинку збільшувати витрати на його облаштування – виготовлення нестандартних конструкцій обходиться дорожче, ніж стандартних сталевих моделей. Підвищується також вартість монтажу. Звичайно, можна скоригувати розмір дверного отвору, але виконання робіт як із розширення, так і зі звуження входу вимагає додаткових витрат. У будь-якому разі власнику нерухомості потрібно пам'ятати, що саме параметри, які мають металеві двері, важливі для нормального функціонування місця входу. Наприклад, занадто вузька модель ускладнює занесення великого дивана, шафи або іншого великогабаритного предмета, а облаштування дуже широкого отвору обходиться дорого. Тому оптимальний варіант – стандартна конструкція.

Згідно з вимогами ДСТУ, дерев'яні вхідні двері у приватний будинок (маркування в документі – тип «Н») мають такі розміри:

  • ширину – від 860 до 1900 мм;
  • висоту – 2100 або 2400 мм.

Якщо ширина отвору понад 1100 мм, двері робляться двостулковими.

Як правильно «зняти розміри» конструкції

Потрібно з'ясувати два основні параметри – ширину та висоту отвору. Оскільки ідеально рівних входів не існує, вимірювати ці розміри необхідно у трьох точках – знизу, посередині, зверху. При цьому важливо пам'ятати, що отвори можуть бути звуженими або розширеними до виходу. На це також потрібно звертати увагу.

Отвір вимірюється від стіни до стіни. При цьому розміри коробки старих дверей не враховуються. Як бути, якщо дерев'яну основу затиньковано? Необхідно встановити точне місце, де починається стіна, і зробити вимір до цієї лінії.

Важливо! Параметри металоконструкції повинні бути на два-три сантиметри менше отвору, щоб її можна було правильно встановити. Просторовий проміжок між стіною й коробкою (прорізи) заповнюється монтажною піною. Якщо отвір більше параметрів вхідної конструкції більше ніж на 8 см у ширину та 4 см у висоту, то зломостійкість таких дверей буде невисока. Ось чому так важливо правильно «зняти розміри».

Плюси та мінуси «стандартів» і «нестандартів»

Двері, виготовлені за стандартом, характеризуються:

  • великим вибором моделей і наявністю складської програми, тому у разі потреби їх можна завжди швидко замінити;
  • простотою установки, оскільки не треба виконувати додаткові роботи (звужувати/розширювати дверний отвір та ін.);
  • хорошими експлуатаційними властивостями (стійкістю до злому, міцністю);
  • доступною вартістю конструкції та її монтажу. Нестандартні двері обходяться на 30-50% дорожче стандартної моделі;
  • оригінальним дизайном. Сьогодні можна замовити будь-яке оформлення стандартних металевих дверей. Популярність мають моделі з патиною, скляними, дзеркальними, алюмінієвими вставками, ковкою, підсвічуванням та ін.

Компанія ABWEHR випускає стандартні дверні конструкції: одностулкові – параметри 860х2050 і 960х2050 мм; двостулкові – розміри 1200-2050 мм. Вироби відповідають вимогам чинних стандартів якості: «УкрСЕПРО», ІСО:9001, CE (європейський сертифікат). Кожна конструкція характеризується підвищеною зломостійкістю – оснащується замками двох типів (верхній – сувальдний/сейфовий, нижній – циліндровий) з товстими ригелями китайського, турецького або італійського виробництва й антивандальними механізмами на петлі (антизрізи надійно утримують полотно в коробці, навіть коли зловмисник пошкодить фурнітурні елементи). Гарантія на вхідні двері ABWEHR – 5 років!